Yeme Bozuklukları

İzmir Yeme Bozuklukları

  • Genel
  • 8 Mart 2022 Salı
Yeme Bozuklukları

Yeme bozuklukları, bir beslenme problemi olmalarının yanı sıra kişilerin psikolojik durumları ile doğrudan ilişkilidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen çeşitli yeme bozuklukları, genel olarak kişilerin normalden çok az veya çok fazla yeme durumlarına eşlik eden davranış değişiklikleri ile karakterizedir. Yeme bozuklukları, kişilerin hayatını doğduran etkileyen rahatsızlıklardır. Kişiler psikolojik sorunlarına beslenme değişikliği ile yanıt vermektedir ve adeta bir baş etme yönetemi olarak aşırı yeme veya yemek yememe davranışları göstermektedirler.

Yeme bozukları, başlangıç dönemlerinde zararsız gibi görünür ancak hastalık ilerledikçe oldukça tehlikeli bir boyuta ulaşabilmektedir. Yeme bozuklukları, psikiyatrik ilaç tedavileri ve psikoterapi ile kontrol altına alınabilir. Yeme bozukluklarının farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Bunlardan en sık görülenler:

1. Pika: En az 1 ay süre ile besleyici değeri olmayan besinleri tüketme şeklinde görülen bir ruhsal hastalıktır. Örnek verecek olursa, silgi, kum, saç, kağıt gibi maddeler tüketirler. Bu maddeleri sürekli tüketen kişilerde çeşitli fiziksel hastalıklar da meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda, gelişim çağında olan hastaların gelişimi aksayabilir.

2. Bulimiya Nervoza: Bulimiya nevroza, kişinin tekrarlayan tıkınırcasına yeme atakları yaşaması ve atakların ardından kendini kusturması şeklinde görülen bir hastalıktır. Kişi kendi kendini kusturamadığı durumlarda kusmasını kolaylaştıracak ek ilaçlara başvurabilmektedir. Bulimiya nevroza rahatsızlığında kişinin kendilik değerlendirmesi beden ağırlığı ve görünümünden aşırı derecede etkilenmektedir.

3. Anoreksiya Nervoza: Kilo almaktan aşırı korkma ve endişe hissetme nedeniyle besin alımının kısıtlanması ve/veya yoğun egzersiz yaparak beden ağırlığının kişinin yaş ve cinsiyetine göre olması gereken sağlıklı kilonun çok altında olması ile karakterize bir psikiyatrik hastalıktır. Anoreksiya nervozası olan kişilerde beden algısı bozulmuştur ve kişi kendisini olduğu kiloda değil şişman veya kilolu gibi hissetmeye devam edebilir.

4. Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu: Yemek yeme ile ilgili denetimin kalktığı hissi ile birlikte çoğu kişinin yiyebileceğinden çok daha fazla miktarda besini hızlıca tüketme şeklinde görülen bir ruhsal hastalıktır. Yeme ataklarından sonra çoğu zaman kişi rahatsızlık verecek seviyede tokluk hisseder, kendisinden tiksinme, utanma ve suçluluk hissetme gibi duygulara kapılabilir.



Son Blog Yazıları